Saturday, January 26, 2013

Beter laat dan helemaal niet: BRMC

Een beetje vertraging moet u ons soms vergeven. Verzachtende omstandigheden hebben we immers genoeg (werk, gezin,... iemand?). Gelukkig is er de muzikale kruispuntbank genaamd Twitter om ons op de golven van onze smaak snel te laten bedienen door tal van andere interessante Twitteraars. Een weekje geleden gooide @JochemGroothuis ons de nieuwe van Black Rebel Motorcycle Club (kortweg BRMC) voor de voeten. Een groep die al geruime tijd meedraait maar pas nu onze aandacht echt wist te pakken. Het drama dat de groep 3 jaar geleden trof - het overlijden van Michael Been, vader van bassist Robert, backstage op Pukkelpop trouwens  - lijkt aan de grondslag te liggen van de keuze voor hun nieuwe singel. Vader Michael was de frontman van het in de jaren '80 beloftevolle en door ons toen erg gesmaakte The Call. Eén van diens songs "Let the day begin" dient nu als voorloper voor de weldra te verschijnen nieuwe CD van BRMC. In één beluistering pakte het nummer onze begeerde titel 'Favoriet van de week'. Snel doorklikken naar de AB site voor hun concert van 1 april draaide op een sisser van formaat uit: uitverkocht!

Friday, January 25, 2013

Beetje nazomer in de winter

Stereophonics hebben weer zo'n singel gelost die erg "radiofähig" is. "Indian summer", één die qua timing misschien beter wat later op het jaar een release had verdiend, heeft een refrein dat zich al in het hoofd nestelt van bij de eerste beluistering. De groep, of zeggen we beter songschrijver Kelly Jones, heeft duidelijk een patent op dat soort nummers want door zijn toedoen zitten er ondertussen al een handvol in het collectieve geheugen: "Have a nice day", "Dakota", "Maybe tomorrow", "Innocent" en ga zo maar door. Tot nog toe ontbreekt het de groep echter aan één klassieke plaat. Met "Just enough education to perform" zaten ze er dik 10 jaar terug heel erg dicht bij (vonden wij) maar tot nog toe is hun beste meteen ook de verzamelaar "Decade in the sun". Misschien wordt dit bij de binnenkort te verschijnen nieuwe "Graffiti on the train" anders. Als fans van het eerste uur zijn we de eersten die hen dit toewensen. Aftellen naar 4 maart...

Monday, January 14, 2013

Groene stroom (voor op de velo) #1

Om er de vaart in te houden op onze tweewieler bedienen we ons mp3-gewijs van muziekjes.
Vandaag: AC/DC met "Riff Raff"
Specificaties:
Uitstekend bij (tegen)wind en temperaturen rond het vriespunt. Uitermate geschikt voor als u onderweg bent naar een zware werkdag (meestal op maandag). Kortom: u wil er de vaart in houden of krijgen. Tegenaangewezen bij een zondagsritje langs Vlaamsche velden, wanneer u koters meeheeft in het kinderzitje of met de rollator op weg bent.

Classic Petty

Het onvolprezen Classic Albums (op Acht) is stilaan wekelijks vast kijkvoer geworden, al dan niet uitgesteld. Het relaas van de totstandkoming van "Damn the torpedoes" van Tom Petty en z'n Heartbreakers rekenen we sinds deze week tot één van de hoogtepunten uit de reeks. Anekdotes en technische weetjes speelden haasje over in een documentaire die wat ons betreft gerust de duurtijd van de echte opnames had mogen evenaren. Ook mooi: de grapjes van Petty, het broederlijke tussen hem en rechterhand Mike Campbell en het craftsmanship dat ten overvloede werd geëtaleerd. We hoorden voor het eerst accenten die we tot vandaag nog niet hadden waargenomen in classics als "Even the losers", "Here comes my girl" en - de shaker van Jim Keltner! - "The Refugee".

Sunday, January 13, 2013

1974 in 2013

Wat brengt ons Meuris in 2013? Oude Monza, nieuwe Noordkaap? De op Nieuwjaar geloste singelvoorloper "1974" van het weldra te verschijnen album "Mirage" sluit alvast naadloos aan bij werk uit vorige episodes. Ondanks een lange rij wisselende collega's die met hem hebben gewerkt klonk het al die tijd als... Meuris. Pas nu dekt de vlag dus eindelijk de lading.

Saturday, January 12, 2013

Phantom Limb: (n)iets nieuws onder de zon?

Wat Alabama Shakes was voor 2012 - bluesy, soulvolle Americana met een flink uit de kluiten gewassen zwarte dame achter de microfoon - wordt Phantom Limb voor 2013. Misschien dat deze laatsten een tikkeltje méér beslagen op het ijs komen dan eerstgenoemden, althans dat valt op te maken na beluistering van hun volwassen en mooi gestileerde album "The Pines". De gelijknamige singel bestormt momenteel tal van lijsten. Niemand maalt om de wel héél opvallende Fleetwood Mac gelijkenis ("Hold me" hoor je er dwars doorheen), dus waarom zouden wij? Een griepje in de groep stak afgelopen week stokken in de wielen van hun toerbus die normaliter een halte had in Brussel. Onze boekingsagent tipt hen alvast voor de festivalzomer, dan is dat griepje beslist lang voorbij...

Wednesday, January 09, 2013

Bowie: 66 and back

Geheel uit het niets gaf Bowie gisteren voor zijn 66e verjaardag een nieuwe singel cadeau. Meteen ging het nieuws van deze onverwachtse come back als een lopend vuurtje rond op sociale media. De kans dat met het verschijnen van het nieuwe album in maart ook toerplannen worden afgekondigd lijkt volgens de eerste officiële berichten quasi onbestaande. Laat ons bij het beluisteren van het knappe "Where are we now" toch nog maar een beetje hoop koesteren.

Tuesday, January 08, 2013

Graceland under African skies

Aankijkend tegen een stevige achterstand op onze digicorder haalden we gisteren een opname in van vorige zomer. Na het bekijken van "Under African skies" gaven we het zelf toe: onvergeeflijk lang gewacht, té lang eigenlijk... Niet dat we meteen naar onze online leverancier surfen om meteen het ganse oeuvre van Paul Simon binnen te halen maar z'n "Graceland" is na het zien van deze docu een nog grotere klassieker dan onze inschatting destijds. Wat een hemelse 'blend' tussen talenten, huidskleur volkomen bijkomstig, werd daar door Simon opgezet. Niet zonder tegenbeweging zo bleek eens te meer in de intrigerende documentaire. Simon ging volgens velen immers in tegen de culturele boycot die was opgezet als protest tegen het toen heersende apartheidsregime in Zuid-Afrika. Het protest is intussen lang geluwd, het krediet voor Simon's meesterwerk torenhoog. In de film vallen alle betrokkenen bij het weerzien 25 jaar na datum elkaar veelzeggend instant in de armen. Hartverwarmend: docu én plaat.

Monday, January 07, 2013

Triggerpauze

Met wat MIA's op zak - ze waren daar de voorbije 2 jaar blijkbaar in slaap gevallen: nu pas die voor 'Beste live'!?!? - gaat Triggerfinger dit jaar een nieuwe plaat opnemen. Op het live front worden ze, althans zeker bij ons, schaars goed in 2013. Wel moet het Nederlandse Pinkpop nog eens voor de bijl. Benieuwd of ze ook een grote zomerafspraak zullen hebben in België? Werchter Classic misschien?
Om wat weg te geraken van "I follow rivers" draaien we de klok nog eens 8 jaar achteruit voor "Hunt you down" weliswaar meegepikt op de gedenkwaardige Werchter passage van 2009. Voor de (lucht)drummers onder u: zet u schrap!