Saturday, January 30, 2010

Concert gemist (3): The Jam, AB, 27 april 1982

In deze rubriek brengen we concerten die we door een variatie aan omstandigheden (slechte weer, geen lift gevonden, pa en ma waren er tegen,...) aan ons hebben moeten laten voorbijgaan.
Mensen die ons een beetje kennen (en zo zijn er toch een vijf-tal) zullen het al verdacht gevonden hebben waarom we tot nog toe deze ruimte niet hebben benut voor onze Weller adoratie. Wel vanaf dit punt zijn die mensen gerustgesteld.
Voorjaar '82 stond The Jam, met hit "Town called malice" op zak en een split in het vooruitzicht (datzelfde jaar nog), in de Brusselse AB. De "Trans Global Unity Express"-toer rolde zich uit over Europa ter promotie van "The Gift", hun zesde plaat (in vijf jaar dames en heren!). In Engeland was The Jam hors categorie: singels en albums gingen in hun eerste week van release meteen naar de kop van de hitlijsten en voor concerten was het in het pré-internet tijdperk s'ochtends vroeg steevast lang aanschuiven aan de box offices. Op het vasteland stevende de groep in '82, dankzij de motown pastiche "Town called malice" af op een gelijkaardige status. Die steile opmars kwam echter in december van dat jaar abruupt tot stilstand wanneer Weller aankondigde de groep te willen opdoeken om niet te eindigen als een soort Rolling Stones. Er was echter meer: Weller zat al met Style Council ideeën die hij bij The Jam niet meer kwijt kon. Collega's Foxton en Buckler, Weller was de songleverancier, werden voor een voldongen feit gesteld en zagen tegen hun zin in de groep ontbonden worden. Misschien nog het meest opmerkelijke is dat in deze sfeer het vuur van The Jam in '82 onverminderd oplaaide tijdens die bewuste "Trans Global Unity Express". Voor ons als prille tiener, toen al vol van The Jam, was de AB jammer genoeg een halte te ver. In het najaar stonden nog meer Belgische concerten gepland. Dagblad Het Volk schreef toen een wedstrijd uit voor gratis tickets. Of onze gele briefkaart ooit uit de postzak zou zijn gevist zullen we nooit weten want een zieke Weller (of de nakende split) veegde de geplande concerten van de kalender. Het mocht niet zijn... zoveel is duidelijk.


The Jam, Bingley Hall, Birmingham, 21/03/1982

No comments: