Sunday, July 26, 2015

K's Choice Kneistival/Knokke-Heist 25/07/15

We hebben het voor u nog eens opgezocht… In 1996 waren Ks Choice overal, waaronder ook op het Nederlandse Pinkpop. De passage van broer en zus Bettens – (those were the days…) in een voetbalshirt van Germinal Ekeren -  werd daar in Landgraaf zelfs extra gekruid door een (toen erg) spraakmakend gastoptreden van Skunk Anansie’s Skin tijdens “Not an addict”. Kranten stonden er vol van… Fast forward naar de zomer van 2015:  ondanks een goed onthaalde nieuwe plaat en een Afrekening nummer 1 hit is K’s Choice allesbehalve prominent aanwezig op dit jaars festivalkalender. Laat ons eerlijk zijn: een rondje Peer, Knokke-Heist en Kortenaken is nu niet bepaald Werchter, Hasselt en Lokeren.  Gelukkig viel aan het spelplezier in de familie Bettens, op Kneistival bijgestaan door alweer een stel vers aangevoerde muzikanten, daar niets van te merken, integendeel.
Het weerbeeld was gisteren nochtans niet van die aard dat het uitnodigde om geladen met zonnecrème en in weinig verhullende zwembroek de wijk te nemen naar onze Belgische kust. Gelukkig waren er buienradars waarop in de namiddag de aanvoer van regenwolken schijnbaar tot stilstand kwam anders waren we wellicht niet in Knokke –Heist geraakt. Naar jaarlijkse gewoonte houden ze daar immers in de week van 21 juli – de kust-vakantieweek bij uitstek – een gratis festival op het Heldenplein waardoor ook de kusttoeristen en lokale jeugd niet verstoken moeten blijven van een handvol smaakmakers van het aan de gang zijnde festivalseizoen.
K’s Choice mochten met Discobar Galaxie deze jaargang van Kneistival helpen afsluiten en deden dat met een concert dat vooral het actuele werk in de kijker plaatste.  Wie zich had opgemaakt voor een greatest hits kwam dus bedrogen uit want het regende werk uit  het nieuwe “The phantom cowboy”, een plaat vol gitaren met goesting, aangevuld met zelfs werk uit de respectievelijke solocarrières van broer en zus. Opvallend ook dat “Not insane” en “Daddy’s gun” (van Sarah), alsook “Tunnel to a cloud” (beetje QOTSA van Gert’s groepje Woodface) niet misstonden tussen “Private revolution” of het oudere “Hide”. Eén familie, (toch een beetje) één geluid ook. Als je het nu samenbrengt in één live set van K’s Choice, waarom moest het dan destijds zo nodig solo(?), dachten we in stilte. Met 3 gitaren ingeplugd kreeg Heist een potig K’s Choice voor de kiezen. Vooral Tom Lodewijckx onderscheidde zich weer met verve en toonde zich andermaal als één van Vlaanderen’s beste gitaristen. Dat zijn loonzakje ook door Clouseau gevuld wordt zal wel geen toeval zijn. Met enkel “Believe”, “Not an addict” en “Everything for free” bleven de meest succesvolle jaren van de groep dus wat onderbelicht ten voordele van het K’s Choice van vandaag, vormgegeven in “Bag full of concrete” en “Pocket revolution”. In de bissen kreeg Kneistival nog een mooi “Echo mountain”, “Everything for free” en het snedige “Come alive” waarmee het concert met loeiende gitaren wat abrupt tot stilstand kwam. Het instrumentale en broze “We are glaciers” volgde nog als extra toegift evenals de belofte van Sarah Bettens om, als de kaap van 1000 € merchandise die avond zou overschreden worden, ze een duik in de Noordzee zou nemen. Drie kwartier na het concert was het, onder massale publieke belangstelling en wat pro forma begeleiding van 2 lokale agenten, zo ver. Met een verwaarloosbaar temperatuurverschil in vergelijking met de Nieuwjaars duik was dit een moedige stunt na een erg onderhoudend concert.
Dit K’s Choice verdiende op basis van wat ze op Kneistival toonden een volgeboekte zomer!

No comments: