Wednesday, July 25, 2018

The Scabs + Dewolff Kneistival/Knokke-Heist 22/07/18

Geen idee hoe dat bij u zit maar wij hebben af en toe graag ons festival nog eens gratis. Op het Heldenplein in Knokke-Heist wordt naar jaarlijkse gewoonte 6 dagen lang in juli Kneistival gehouden en U mag er donder op zeggen dat daar steevast enkele interessante namen tussen zitten die de verplaatsingsonkosten om tot in Heist te geraken – liefst met openbaar vervoer, dat spreekt voor zich - zeker rechtvaardigen. Voor deze jaargang hadden we onze zinnen gezet op hun afsluitende avond met in volgorde Danny Blue & The Old Socks, het Nederlandse Dewolff en The Scabs.
De jonge snaken van Danny Blue (de drummer) & The Old Socks (de rest) kregen de ondankbare taak om een nagenoeg leeg plein in de stemming te brengen. Het siert hen dat ze beleefd bleven en wellicht met gratis drank in het vooruitzicht voor de rest van de avond niet meteen de gitaren aan de wilgen hingen. In onze gehoorgangen was het drummen geblazen met veel (Britse) indie-referenties. In het repetitiekot zal al eens naar een plaat van The Smiths geluisterd worden en dat is goed om nog wat te groeien en het niveau van songs als “Venice Belgian” nog wat op te krikken.
Dat Danny en, geen oude maar wellicht door de hitte…, zijn bezwete kousen zich in Heist ook outten als fans van Dewolff kon alvast op onze appreciatie rekenen. Hier ten lande zouden dat er meer moeten doen want dit trio is live een kolfje naar de hand van iedereen die zijn rock graag seventies-style opgediend krijgt. Met een orgeltje dat draait alsof de man die ze bedient (Robin Piso) met grootste onderscheiding aan de Jon Lord academie is afgestudeerd en de gebroeders Van de Poel die respectievelijk op gitaar en drums hun passie voor classic rock belijden werd ook in Heist, net als tijdens onze vorige ontmoeting met de heren, een heerlijk stomend setje afgeleverd. “Time flies in Heist” zei zanger/gitarist Pablo net voor we bij slotnummer “Don’t you go up the sky” van enthousiasme haast (letterlijk) van de grond gingen. Dit trio verdient het van een (festival-)divisie hoger te gaan spelen. Sterker nog: het is misdadig als hen dit in Vlaanderen wordt ontzegd.
The Scabs hebben momenteel hun veertigste verjaardag te vieren. Verder dan Diest reikte in 1978 de actieradius van Guy Swinnen en co. echter nog niet want de vlucht vooruit kwam er pas in 1983 met de mini-LP (voor de jongeren onder ons: de eerste 5 nummers die een band op Spotify plaatst) “Here’s to you gang” en Herman Schueremans die hen dat jaar de openingsspot op Torhout-Werchter aanbood. Voor het Heldenplein was het dan ook wellicht verrassend te horen dat met uitgerekend 2 nummers uit dat gezegende jaar het concert in een old school 4-mans bezetting erg overtuigend uit de starblokken schoot (“Is this life?” en “Trapped by the rain”) om erna met een toetsenman, backing zangeres en extra gitarist het muzikantenbestand uit te breiden tot een Scabs XL uitvoering. Zo scherp de groep de avond aanving, zo scherp ging het zevental de daaropvolgende 70 minuten door met een slimme dwarsdoorsnede uit de Scabs catalogus waarbij geen enkele sleutelsong ontbrak (“Matchbox car”, “Halfway home”, “Hard times” en “Robbin’ the liquor store”). Dat daarnaast zelfs werk uit hun laatste, wat stilletjes gepasseerde, plaat “Ways of a wild heart” uit 2015 schitterde zegt veel over de bloedvorm waarin deze jarige Scabs zich bevinden. “High tide” mag dan al een Neil Young afleggertje zijn en die “Turn it up” klinkt als een veredelde Stones B-kant, live werd dat gebrek aan originaliteit ruimschoots gecompenseerd. Het leek ons in Heist alsof voor deze lustrumconcerten  de groep sterker dan ooit voor de dag wou komen. Scabs monument Willy Willy moet zelfs een jonge hond als David Piedfort op gitaar naast zich dulden die het groepsgeluid een stevige scheut adrenaline toedient en er zo voor zorgt dat The Scabs anno 2018 allerminst voor belegen rockers moeten worden afgedaan. Doe er komende maanden, met nog enkele festivals en (vanaf 2019) de culturele centra te gaan, uw voordeel mee;  die kaap van veertig zorgt overduidelijk voor vernieuwde energie en deze Scabs worden het, net als U, immers maar één keer.

No comments: