Friday, May 02, 2014

Horses On Fire 'Album release show' Charlatan/Gent 01/05/14

Enkele weken terug hadden we in Diksmuide een afspraak met The Sore Losers waar we – ons geluk kon niet op – er zelfs de Horses On Fire als opwarmers bijkregen. Het Gentse viertal dat al een tweetal jaar op onze sympathie kan rekenen maar naar ons gevoel een beetje onterecht onder de radar blijft overtuigde er zelfs glansrijk met nieuw werk uit hun toen pas geloste tweede plaat “Any kind of storm”. Gisteren hadden de Horses de avond voor zich alleen en was in een goed gevulde Gentse Charlatan het thuispubliek aan de beurt voor een ‘album release show’.
Horses On Fire timmeren al sinds 2008 aan de weg. Gitarist Thijs De Cloedt en zanger Michele De Feudis vonden elkaar op de kunstschool in een gezamenlijke voorliefde voor zowel rootsy als moderne rock. Met het aantrekken van broer/drummer Alesandro De Feudis en bassist Anthony Statius was de groep compleet. Een EP’tje “Electric orphans”, opgenomen met Triggerfinger’s Monsieur Paul, en het met van Wallace Vanborn bekende Ian Clement ingeblikte debuut zette de groep in 2012 pas echt op de kaart. Een solide live-reputatie opgebouwd langs café’s en jeugdhuizen gaf de groep vervolgens genoeg zelfzekerheid om ook kansen te grijpen in tal van voorprogramma’s voor grotere bands (Status Quo, Mark Lanegan Band, Rival Sons). Het was op één van die gelegenheden trouwens dat we de groep in 2012 op het spoor kwamen. Met de in maart van dit jaar uitgebrachte tweede plaat lijkt de groep duidelijk te zijn gegroeid naar een gevarieerdere maar ook radiovriendelijkere sound die hen aan meer naambekendheid moet helpen. Als dat nu ook daadwerkelijk zou gebeuren – via @StuBru om maar één station te noemen - komt het beslist helemaal goed voor deze raspaarden van eigen stal!
De band opende in de Charlatan alvast erg sterk met “Battle royale”, de singel die de nieuwe plaat begin dit jaar voorafging. Het aanstekelijke nummer is de gedroomde opener voor een groep die vooral live het verschil wil maken: een naar Maiden’s “Running free” neigende ritmesectie trekt de “Battle” stevig op gang en de song komt, met een door heerlijke gitaren ingekleurd middenstuk, potiger voor de dag dan op de plaat. Meteen valt de eerste belangrijke conclusie: dit is een live band pur sang. Over de jaren heen gespreid zagen we immers weinig (eigen) bands die het métier zo goed en aanstekelijk beheersen. Zanger Michele heeft een geweldige strot die zelfs in het schreeuwen niet over de rooie gaat en gitarist Thijs De Cloedt, voor de gelegenheid ook enkele malen geflankeerd door gast Steven Janssens (Daan, Mark Lanegan), kent alle knepen van het vak en soleerde meerdere malen een song naar hogere echelons (“Wolfman in disguise”). Het debutantenvuur laaide nog hevig op in “Raw meat” en “Draw the line”, allebei uit hun eersteling, maar het waren voor ons toch de nieuwe songs die voor de grootste indruk zorgden: “Houdini”, “Supersonic libertine”, bis “Giant hand” en de nieuwe singel “Red fire” die stuk voor stuk – ook hier weer – live nog beter voor de dag kwamen dan op plaat. En wie zich in het coveren aan The Beatles waagt moet wel echt van goeden huize zijn dachten we bij de beginakkoorden van “Helter skelter” en, god zij dank, Horses On Fire stelden ook hier niet teleur. Mochten we de eigen hand in de setlist hebben gehad, we hadden ook “I miss to hate you” en “Machete machine” nog een plekje gegund want aan het eind van de avond waren alvast wij verre van verzadigd.
Het spelplezier rolde niettemin 80 minuten lang in golven tot voorbij de toog van de Charlatan. Horses On Fire is een groepje dat, het kan niet genoeg worden geschreven en rondgebazuind, meer verdient dan in de schaduw van de Belgische rock wat te blijven aanmodderen. Er zijn gevestigde waarden – nee, geen namen want we willen beleefd blijven – die qua energetische waarde op het podium nog niet half aan de knieën komen van deze kudde. Check data op hun webstek en ga dat zien en horen!


No comments: