Monday, October 31, 2016

Wilco AB/Brussel 28/10/16

Ondanks een schouw vol Grammy’s is het bij Wilco zoeken naar hits als bij Geert Bourgeois naar grappige quotes. Niettemin heeft de groep rond belangrijkste spil Jeff Tweedy sinds hun opstart in ’94 en langs een parcours van 10 fantastische platen toch een trouwe aanhang  weten op te bouwen.  2 uitverkochte AB’s, need we say more? In kringen van meerwaardezoekers was Wilco trouwens al jaren een household name. Dat zoiets niet bij ons het geval was beschouwen we als een smet op ons blazoen maar hier makkelijk en goedkoop het tegendeel beweren maakt van ons leugenaars en zo willen we nu ook weer niet bekend staan. Met het vorig jaar gratis verspreide “Star Wars” was onze aandacht getrokken en toen, nu al een jaar geleden, de 2 avonden aan de kalender van de AB werden toegevoegd twijfelden we geen moment. Inmiddels loste de groep zelfs nog een nieuwe plaat “Schmilco” die in de vorm van “If I ever was a child” zelfs één van de mooiste singels van het afgelopen jaar bevatte.
Zelden ging het – in goed gezelschap is dat risico gevoelig hoger - op een vrijdag zo snel vooruit als vorige week. Met een al om half negen ingezet concert misten we bijgevolg erg ongewoon voor ons doen setopeners “Normal American kids” en – jawel, eventjes vloeken toch nadien – “If I ever was a child”. We vielen in bij het fijne “Call it a day”. Postgevat achter de mengtafel verzekerden we ons van een uitstekende geluidsbalans terwijl we op de tonen van “I’m trying to break your heart” de spots boven en rond het podium mooie dingen zagen doen in het decor waarin de groep had postgevat. Visueel leek het alsof de groep onder het kruin van bomen stond te spelen. In de melancholie van “Company in my back” voelden we daarbij perfect het vallen van het blad. Tweedy, zwijgzaam doorheen het openingshalfuur maar gaandeweg alsmaar spraakzamer, refereerde naar dat opvallende decor toen het concert halfweg was. “Muziek had er misschien zelfs niet bijgehoeven” grapte hij maar daar waren weinigen het mee eens denken we. Even daarvoor vroeg hij na een “Welcome back!” of er mensen in de zaal stonden die er daags voordien in de AB ook bij waren. Doordat er slechts een 10-tal handen de lucht in gingen konden ze gerust dezelfde set verder afwerken grijnsde hij. Niets was meer gelogen achterhaalden mensen met een setlist-fixatie wellicht al lang. Aan enkele publieksfavorieten, noem het Wilco songs dicht bij de hit-status, werd echter niet geraakt. Wie zowel donderdag als vrijdag present was zag zich verzekerd van o.a. “Jesus etc.”, “Misunderstood” en “Spiders”. Wellicht is de gemiddelde Wilco fan na afloop van een concert ook altijd een stukje ontgoocheld omdat het nu eenmaal moeilijk kiezen is uit een schier eindeloze rij steengoede songs  van het soort dat je can’t hear on the radio. Daarvan haalden tot onze vreugde wel “Someone to lose”, het T-Rexiaanse “We aren’t the world” (allebei uit die laatste), “Hummingbird”, “Dawned on me”, “The late greats” en, al wat dieper in de bissen, het rockerige “I got you (at the end of the century)” de set. Gitarist Nels Cline, één van de 5 klasbakken waarmee Tweedy zich nu al ruim 10 jaar omringd, kreeg alle handen op elkaar bij een langgerekte maar adembenemend mooie solo tijdens “Impossible Germany”. De gitaarharmonie hurkte zich zo lekker tegen het oude Thin Lizzy aan dat we er warm van kregen. Er schoten ons doorheen de avond nog wel meer verwijzingen door het hoofd. Crowded House (zonder de meligheid, dixit Rik), The Beatles, Neil Young, The Band en Eels loerden allemaal om het hoekje.
Afronden deed Wilco vrijdagavond na 120 minuten met het naar een climax toewerkende en door jagende drums en dissonante gitaren aangedreven “Spiders (kidsmoke)”. Een korte groet kon er nog van af waarna het zestal de coulissen van de AB indook. God, wat wouden we van dit alles nog zo veel meer…

No comments: