Sunday, May 28, 2017

Foreigner Mitsubishi Electric Halle/Düsseldorf 24/05/17

Als punk het ene uiterste punt van het muzikale spectrum was in 1977 dan mocht u Foreigner beslist gaan zoeken aan het andere eind. De band geformeerd rond zanger Lou Gramm en de Brit Mick Jones, niet te verwarren met het gelijknamige groepslid bij The Clash, brachten op dat moment een debuut vol gestroomlijnde rockers uit en hadden met “Cold as ice” al meteen een fikse wereldhit te pakken. Daarmee lieten ze van bij hun start qua Europees succes soortgenoten als Kansas en Styx al op meer dan één armlengte vlotjes achter zich. 10 jaar, 5 platen en minstens evenveel wereldhits verder was het verhaal eigenlijk zo goed als geschreven. Het vertrek van zanger Lou Gramm kwam de groep nooit te boven, dus schakelde Jones, ook voor alle andere posities in de band, vervangers in met als enig doel de behaalde successen te conserveren. Midden jaren 90 keerde Gramm zelfs nog een paar jaar terug  op het oude nest maar sinds 2005 heeft Kelly Hansen zijn plaats achter de microfoon ingenomen. In Düsseldorf hielden de heren halt voor hun 40e verjaardagstour.
Een Antwerps verkeersinfarct deed onze reistijd naar Düsseldorf gevoelig oplopen waardoor we voorprogramma Black Star Riders aan onze neus zagen voorbijgaan. Jammer want het op oude Thin Lizzy fundamenten gebouwde Britse gezelschap leek ons wel een mooie bonus op deze classic rock avond. Klokslag negen uur stapten we dan maar de teletijdmachine in die ons in één vingerknip terugvoerde naar eind jaren 70. Mooi uit de drie eerste Foreigner platen passeerden “Double vision”, “Head games” en een knap “Cold as ice”. De glad ogende Hansen demonstreerde meteen zijn zangtechnisch meesterschap maar ontbeerde overduidelijk  de soul van Gramm. In dit recyclageprogramma bleek dit voor een goed gevulde Mitsubishi Halle in Düsseldorf echter geheel bijzaak. Herkenning van de hits die destijds in zowat elke jukebox terug te vinden waren was immers de reden waarvoor men naar daar was gekomen. “Waiting for a girl like you” vormde het eerste rustpunt maar ook hier kon diezelfde Hansen niet tippen aan de oude Gramm. Hoe goed ook gezongen, in geen jaren zouden we hem hebben geloofd dat deze gladjanus – rondspeurend naar de groupies op de eerste rijen – op haar zou hebben gewacht. Een stuk beter verging het hem in “That was yesterday” dat via “Dirty white boy” (Hansen goedkoop: “Dames, er staan er hier een paar op het podium…”) en “Feels like the first time” uitkwam bij wat ons boekje inging als het hoogtepunt van de avond: het met een geweldige sax-solo versierde “Urgent”. Ook hier weer alle krediet aan Mick Jones want hij bewees destijds met dit nummer hoe je, te boek staande als een hardrock groep, toch een brug slaat tussen genres en een frisse singel aflevert die ook vandaag nog – 35 jaar later – perfect overeind blijft. Hansen liet zich samen met de huurlingen die Jones rondom zich heeft verzameld de bijval in Düsseldorf wel gevallen maar dook nadien toch de coulissen in om ruimte te geven aan een veel te lange solospot voor keyboardspeler Michael Bluestein en drummer Chris Frazier. Misschien goed voor een adempauze voor de 72 jarige Jones maar dodelijk voor de vaart van een net op dreef komend rockconcert. Met een lang uitgesponnen maar wel erg vinnig “Juke box hero” nam het zevenkoppige gezelschap dan toch nog op een hoogtepunt een eerste maal afscheid waarna een obligate bisbeurt met daarin uiteraard “I want to know what love is” het concert op 90 minuten besloot. Eerlijk is eerlijk: voor een groep met zo’n palmares en voor een headline show véél te weinig.
Dat de groep in deze hoedanigheid enkel nog terugplooit op hun rijke nalatenschap is op zich een te verdedigen optie. Alleen voelden we in Düsseldorf iets te veel geflirt met de gevaarlijke grens om het soort gladde 13-in-een-dozijn concerten te (beginnen) brengen waarvoor wel dikke inkomensverzekerende contracten klaarliggen in Las Vegas maar die artistiek geen enkele waarde meer hebben. Zonde ook van de vele classics dan want een mens dreigt daar alleen maar “Cold as ice” van te worden.

Deze blogpost is met fotoverslag ook verschenen op http://www.keysandchords.com/live---foreigner-bull-24-mei-2017-bull-mitsubishi-electric-halle-duumlsseldorf-duitsland.html

No comments: