Saturday, December 31, 2022

Ons 2022 voor u nog eens gecheckt!

Concerten

Ja, we hebben flink gebaald toen hij forfait gaf voor Rock Werchter maar gelukkig voor ons konden we toen al terugblikken op wat voor ons hét concert van het jaar zou worden. Eerst worstelde (1) met zijn amandelen en later ook met burn-out verschijnselen waardoor hij in het afgelopen jaar meer dan hem - en ons! - lief was concerten moest afzeggen. Hopelijk herhaalt dat patroon zich in 2023 niet want nu al is Sam Fender geboekt om in Italië het voorprogramma van Springsteen te doen, evenals voor twee grote openluchtconcerten in thuisstad Newcastle alsook opnieuw voor enkele Europese festivals waaronder – jawel! - Werchter. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaan we hem dus in het volgende kalenderjaar opnieuw treffen want niemand greep ons in 2022 méér bij het nekvel dan hem, al kwam (2) daar erg dicht bij in de buurt. In een maandenlang op voorhand uitverkocht Koninklijk Circus zorgde Nutini immers voor een concert dat we aan iedereen cadeau wouden doen. De hoeveelheid warmte die eruit voortkwam was jammer genoeg niet in een batterij op te slaan want we zouden er vast de winter mee doorgekomen zijn. Met ernstige blik en enkele lopende meters tussen alle groepsleden in stonden (3) dan weer een concert te geven dat qua spanningsboog in ’22 voor ons de hoogst oplopende curve vertoonde. De verwachte zegetocht op Werchter bleef uit maar dat wiste hun straffe zaalprestatie allerminst van de tabellen. 12 jaar wachten kan de verwachtingen al eens flink de hoogte induwen maar om ze dan ook nog allemaal in te lossen moet een groep wel uit een zéér bijzondere houtsoort gesneden zijn. “They sounded so nice, we got to see (4) twice!”. Naar het schijnt bestaat (5) uitsluitend uit karakters die best afzonderlijk door één deur gaan maar eenmaal je ze samen op een podium krijgt zijn ze steevast in staat tot grootse dingen. Dat laatste werd ook voor ons 2 maal bevestigd.

1.               Sam Fender (Frankfurt)

2.               Paolo Nutini (Brussel)

3.               Fontaines D.C. (Antwerpen)

4.               Porcupine Tree (Oberhausen, Amsterdam)

5.               Noordkaap (Sint-Niklaas, Zevergem)

Eervolle vermeldingen: Blaudzun (AB Club), Wilco en The National (Zeebrugge), Lianne La Havas, IDLES, Alt-J en Michael Kiwanuka (Werchter), Black Crowes (Antwerpen), SONS (Hasselt, Sint-Niklaas) en Novastar (Zevergem, Stekene).

Platen

5 titels als de beste weerhouden uit een immens aanbod dat ons vooral streamend tegemoet kwam is, met een druk jaareinde dan ook nog eens voor ons, geen makkelijke opgave geweest. Bovendien zijn er jaarlijks ook platen die ons pas in het daaropvolgende kalenderjaar bereiken. Het blijft voor ons dan ook een raadsel hoe mensen met vergelijkbare plichtplegingen als ons (om er maar 2 bij naam te noemen: werk en gezin) het klaarspelen om door een indrukwekkende berg albums heen te luisteren. Bevestigd met onze Spotify Wrapped was (1) voor ons incontournable in ’22. Na 8 jaar afwezigheid blies de Schot van Italiaanse afkomst ons met ‘Last night in the bittersweet’ helemaal omver, ook in een zaal trouwens (zie hierboven). Of het hen ooit naar die nu al voorspelde headlinerspot zal leiden weten we niet maar op (2) plaveien ze toch netjes verder aan die weg. Dat progrock “cool as fuck” is heeft het genre vooral te danken aan (3). Op (4) is het jaren 80-gewijs weer dik aan tussen een batterij synths en dromerige gitaren en (5) schudde ons eindelijk wakker voor een Amerikaanse singer-songwriter waarvan we vanaf nu geen release meer aan ons zullen laten voorbijgaan.

1.               Paolo Nutini – Last night in the bitter sweet

2.               Fontaines D.C. – Skinty Fia

3.               Porcupine Tree – Closure/Continuation (extended edition)

4.               The Haunted Youth – Dawn of the freak

5.               Kevin Morby – This is a photograph

Eervolle vermeldingen:  Lady Blackbird (Black Acid Soul, ’21), Blaudzun, Suede, SONS, Dawes, Rolling Blackouts Coastal Fever, Wet Leg, Drive-By Truckers.

No comments: