Monday, October 14, 2013

Paul Carrack Effenaar/Eindhoven (NDL) 13/10/13

Voor een calculatie van het aantal groten uit de popmuziek die voorkomen in de bio van de inmiddels 62-jarige Carrack is één telraam vast niet voldoende . Zowel Carrack’s stem als zijn muzikanten- en songschrijverstalent waren de voorbije 4 decennia immers fel gegeerd door de Elton Johns en Eric Claptons van deze wereld. Ook zijn lidmaatschap bij groepen als Squeeze en Mike and The Mechanics leverde tal van singels op die het collectieve popgeheugen zijn ingegaan. Tegelijk onderhield de man al die jaren ook nog eens een solocarrière die wel niet vrij van (jaren 80) hits bleef maar helaas nergens boven de middelmaat uit stak. Vreemd genoeg kent het grote publiek bij ons wel zijn songs – eenmaal het refrein van “How long” voorzingen volstaat doorgaans - maar nauwelijks de man erachter. In België bleek er dan ook nergens (meer) plaats te zijn voor een Carrack concert maar bij onze Noorderburen is hij gelukkig sinds jaar en dag een graag geziene gast in het clubcircuit. Dan maar naar Eindhoven dachten we op een herfstige zondagnamiddag.
Voor Carrack naar het podium van de Effernaar werd geleid was het eerst de beurt aan lokaal singer-songwriter talent Sara Bonne. Geholpen door één gitarist trachtte deze Eindhovense ons te overtuigen van haar vorig jaar verschenen debuut “Testimony”. De zaal sloeg nauwelijks acht op haar aanwezigheid, evenmin aan haar vrijblijvende liedjes, en kletste het half uur door terwijl de onfortuinlijke Bonne de geluidstechnicus tot vervelens toe trachtte duidelijk te maken dat haar monitor te stil stond. Dat alle gespreksstof op bleek te zijn bij het verschijnen van Carrack zal het zelfvertrouwen van Bonne evenmin een boost gegeven hebben.
Carrack kwam het podium op vergezeld van zijn 5 koppige band. Op het zicht af had u ze vermoedelijk ook allemaal eerder geassocieerd met ambtenaren van de dienst pensioenen in Brussel maar hun muzikaal vakmanschap bleek gelukkig garant te staan voor een creatievere broodwinning. Loepzuiver en met alle noten op hun plaats trok “Don’t shed a tear” de avond op gang. Deze singel, alhoewel geen nummer van zijn hand, bezorgde eind jaren 80 Carrack wekenlang een verblijf in de Bilboard Hot 100. De gouden stem die Carrack nu al een carrière lang typeert bleek in Eindhoven ongeschonden de jaren te zijn doorgekomen waardoor de Squeeze classic “Tempted” een werkelijk perfecte versie meekreeg en ons prompt koude rillingen bezorgde. Een zekere gelukzaligheid om deze man eindelijk solo aan het werk te kunnen zien én horen was ons deel. In het gebied tussen pop en soul verkeert deze Carrack in bloedvorm, getuige daarvan het in Eindhoven van een prima sax solo voorziene “Better than this”. De set ging vervolgens langsheen vele kamers van Carrack’s loopbaan maar liet met “If I should fall behind” van Springsteen ook de man’s goede neus voor covers horen. “Good feeling about it” en “Just 4 tonight” uit Carrack’s laatste album waren, zeker met een handvol pop evergreens dicht in de buurt, dan weer té lichtvoetig om écht te kunnen imponeren. Met “How long” en (bis) “Over my shoulder” kreeg Carrack de zaal pas echt goed mee.. Het eerste is zonder enige twijfel zijn ticket voor de eeuwigheid en de tweede bleef in de categorie ‘gladde jaren 80’ net als “The living years” vooral dankzij Carrack’s stem en performance nog steeds fier overeind. Met topnoteringen voor die laatste 2 in Amerika heeft Carrack ook ongetwijfeld het betere pensioenfonds op zak gestoken. In Eindhoven – de kans om bekenden tegen het lijf te lopen was nihil – vervulden we onze plicht om al deze classics van luid applaus, en op eenvoudig verzoek van Carrack ook van wat gezangen, te voorzien.
De man heeft het vast niet meer nodig om dit langs kleine zalen in Europa rond te dragen maar etaleert zijn klasse zo gul en ogenschijnlijk zo gemakkelijk dat het alvast in Eindhoven genieten was van begin tot einde. Dat deze klasbak hier al jaren over het hoofd wordt gezien is niet bepaald een referentie voor ons eigen clubcircuit. Hopelijk voelen Het Depot, de Handelsbeurs of de Arenbergschouwburg zich alvast wat aangesproken in deze boodschap.


No comments: