Wednesday, June 11, 2014

Arcade Fire Sportpaleis/Antwerpen 10/06/14

Toen najaar 2013 eerst de nieuwe plaat “Reflektor” werd uitgebracht en vervolgens de toerplannen van Arcade Fire werden ontrold bleef het ons verbazen dat de Canadese groep maar niet werd toegevoegd aan de Werchter affiche. In plaats daarvan werd het, daags na hun aantreden op het Nederlandse Pinkpop festival, gisteren een avondje Sportpaleizen in Antwerpen. In de hitte van de voorbije dagen kunnen we niet ontkennen dat het vooruitzicht om de groep in een door ruim tienduizend concertgangers volgelopen zaal te gaan zien ons niet echt bemoedigde. Het zweet parelde bijgevolg onderweg al netjes langs de nek omlaag. Toch hadden we wel schik in een avondje met de groep rond het echtpaar Butler/Chassagne. Sinds de zomer van 2010 had Arcade Fire immers in ons land niet meer halt gehouden, hun promo/stunt-concert als The Reflektors in de Hallen van Schaarbeek eind vorig jaar even buiten beschouwing gelaten.
Door fileleed misten we voorprogramma Owen Pallet, terwijl we na aankomst de catacomben van het Sportpaleis doorliepen vingen we wel nog flarden op van Steve Mackey’s dj set. Die laatste vulde in een half duistere zaal immers naadloos het gat tussen de openingsact en Arcade Fire. Onder een laag moderne beats verstopte Mackey heel wat vintage soul en disco waarmee op het middenplein de heupen al wat konden worden los gewiegd. In de zitjes op de tribune was de dreun echter te veel een belemmering om nog een praatje te slaan met onze sympathieke buurman.
Arcade Fire lieten een nepgroep (van henzelf) de avond openen met een schabouwelijk “Rebellion (lies)”. De echte groepsleden grepen echter snel in en vingen aan met “Normal person” uit de laatste plaat, gevolgd door het eerder vermelde “Rebellion (lies)”. De ondermaatse geluidsmix deed ons ei zo na zweren nooit nog een voet binnen te zetten in de grootste zaal van het land maar gelukkig wisten de technici van de band de scheve situatie gaandeweg toch recht te trekken. Tegen een knap “The Suburbs” stonden alle knopjes goed afgesteld en kon het concert naar zijn ware vorm groeien. “Ready to start” kwam bijgevolg geen seconde te vroeg. De 12-koppige live bezetting die de band naar een podium moet vertalen leek vanaf dat moment gesmeerder te lopen dan een Vettel in zijn eentje op een Formule 1-parcours. Met op één rij “Neigborhood #1”, een verslavend funky “We excist” en het door de volle zaal glorieus ontvangen “No cars go” waren we halfweg de avond de geluidsperikelen van bij de aanvang al helemaal vergeten. De ganse tribune blijkbaar met ons mee want niemand scheen tegen dan nog trek te hebben in zijn zitje. Om een zaal van deze omvang mee te krijgen volstaat soms niet enkel de muziek. Win Butler riep al snel het zittende deel van de zaal uit hun stoelen en ook de glitterende cirkels en vormen op het podium en ronddraaiende zoeklichten boven het middenplein leken de participatie goed te voeden. “Afterlife” en “Reflektor” werden aldus ontvangen zoals het hoorde: al dansende! Tussen beide nummers werkte de guitige Régine Chassagne zich helemaal op het voorplan met – Abba meets Lio - “Sprawl II” en door middenin de zaal op een klein extra podium “It’s never over” te brengen. Verrassing alom toen bij de aanvang van de bissen terug de nepgroep op datzelfde kleine podium verscheen om Plastic Bertrand’s “Ca plane pour moi” te playbacken. Om het taalevenwicht niet te schenden hadden we erna minstens nog “Ik wil je” van De Kreuners verwacht maar in plaats daarvan werd het (gelukkig) een uitstekende bisronde met “Neighborhood III”, het wat op een lome maar aanstekelijke beat leunende “Here comes the night” en afsluiter “Wake up” (met die heerlijke versnelling aan het eind). Tegen dat moment dwarrelden de laatste papiertjes uit de in de zaal opgestelde confettikanonnen naar beneden en zochten we in een gelukzalige mood de uitgangen van het Sportpaleis op.
Dat Werchter dit feest aan zich moet laten voorbijgaan is na gisteren toch een smetje op de feestaffiche naar aanleiding van het 40 jarige bestaan. Zei iemand nog iets over een slecht geluid aan het begin van de avond?


No comments: