Friday, July 25, 2014

Jonge Wolven dag 7 Baudelopark/Gentse Feesten

Een dubbeltje debutanten gaan zien leek ons wel wat gisteren op een doordeweekse Gentse Feesten dag. Je weet nooit dat we er meteen de eindwinnaar zouden spotten van dit niet onaardige concours dat dit jaar al aan zijn tiende editie toe. Om het ganse deelnemersveld te aanschouwen moet u zich wel onderwerpen aan een serieus engagement want de wedstrijd wordt, 2 finalisten per avond, uitgesmeerd over de ganse Feesten periode. Een mens moet ook nog aan zijn gezondheid denken…
Geert Faes, bekend van AVS, trad naar goede gewoonte aan als ceremoniemeester en introduceerde het Gentse Gilman (hun achtervoegsel Ensemble is blijkbaar weggevallen) die gisterenavond de spits mocht afbijten. Faes meldde er meteen bij dat dit de grootste bezetting was (9 man/vrouw sterk) die ooit het podium van Jonge Wolven besteeg. Met strijkers, blazers en een klassieke bas-gitaar-drums-toetsen op de voorlijn waren inderdaad alle beschikbare vierkante meters ingenomen. De muziek was, met zo’n uitgebreide instrumentatie, erg gelaagd. Songs gingen van verstild naar uitbundig en terug. Met een Bon Iver cover kregen we even inkijk in de persoonlijke platenkast van de groep maar laat dit geenszins een ijkpunt zijn om deze Gilman aan te refereren. We vonden er in hun half uurtje set eigenlijk geen en laat dat misschien het goede nieuws zijn. Zanger Dries Lybaert kwam niet altijd even sterk boven de mix uit maar in het knappe “Damn” lukte het wel. Er werd onder veel applaus in de Spiegeltent aan de kant van het podium na afloop onder de groep wat afgeknuffeld. Zij content, wij ook.
De tweede groep op het menu gisterenavond, Ides Moon, kwam een stuk zelfverzekerder het podium op dan hun voorgangers. Met een eerste EP’tje in de hand, deelname aan Humo’s Rock Rally dit jaar, een handvol clips op YouTube en ook al enkele clubconcerten in Londen en Berlijn leek dit viertal duidelijk niet onbeslagen aan deze race mee te doen. Hier dwaalden onze gedachten snel af in de richting van oude Coldplay (ten tijde van hun debuut), Radiohead en, dichter bij huis, Balthazar maar dan standaard een maat of 2 sneller. De zang van Klaas Tomme, vonden we, trok de songs af en toe wat het ijle in al bleven we de dertig minuten lang toch geboeid luisteren naar deze Ides Moon. Met het als een mantra weerkerende Your time has come to pay it back. Something wrong. That’s inside your head...(?)  in slotsong “Running away” hadden we wel bijna de daad bij de songtitel gevoegd. Desalniettemin: in de gaten houden deze jongens.


‘Jonge Wolven’ in de mooiste tent van de Feesten. Ga dat zien! Wie zondag 27/7 uitkiest ziet de winnaars van deze editie en opvolger(s) van Captain Oats.

No comments: