Wednesday, July 23, 2014

Ons Vlaams akkoord

Nu een nieuwe Vlaamse regering bijna in de steigers staat willen we nog snel uitpakken met ‘Ons Vlaams akkoord’, een vijf stuks tellende compilatie uit ons eigen taalgebied.
  • De Kreuners – Mijn laatste Sovjet (1982, album “Er sterft een beer in de Taiga”) Niets tegen Sportpaleisvullende Kreuners maar voor ons was het vet toch van de soep na de glorieuze “Hier en nu”- episode op de grens tussen 80 en 90. Met de hulp van Herman ‘Werchter’ Schueremans raakten Grootaers en de zijnen in 1980 bij een grote platenfirma (WEA) die in goede getalen afzet vonden voor platen als “S ’nachts kouder dan buiten”, “Er sterft een beer in de Taiga” en “Natuurlijk zijn er geen Alpen in de Pyreneeën”. De Kreuners stonden voor jong Vlaanderen op gelijke hoogte met alle uit Engeland en Amerika aangevoerde bands. Dat ook Grootaers niet om een (links) fel standpunt méér of minder verlegen zat zorgde voor de juiste credibiliteit. The times they are a changin… voor het latere verloop van de feiten.
  • Monza – Rijkdom (2005, album “Grand”) Het had (zeker) ook iets van Noordkaap mogen zijn maar we hebben onuitwisbaar goede (live) herinneringen aan de gezegende periode rond het 2e Monza album “Grand”. De teksten op dat album zijn, met “Alles half” op kop, van uitzonderlijke kwaliteit en de muzikanten die Meuris in die tijd rond zich had hangen zorgden ook voor superieure creatieve input.
  • De Mens – Zonder verlangen (2005, album “In het gras”) Toen Frank Vander Linden zijn journalistieke post bij Humo inruilde voor het muzikantenbestaan werd daar met argusogen naar gekeken. Maar ondertussen, ruim 20 jaar later, moet al een dubbelaar worden samengesteld om al het beste bijeen te krijgen en is De Mens een begrip (en referentiepunt) geworden voor rock in onze moerstaal.
  • Hugo Matthysen – Tony de zieke pony (1990, album “Dankuwel!”) Met de CPEX hebben we niets. Geen boormachine die dat er bij ons in krijgt. Matthysen’s muzikale hoogtepunt vindt u volgens ons op het schitterende “Dankuwel!”. De gekende nonsens maar dan in échte songs verpakt met een knipoog naar genres en classics uit alle windstreken. “Tony de zieke pony” bijvoorbeeld stond in de stal naast paarden van The Shadows en de Yardbirds.
  • Hannelore Bedert – Met uw ogen toe (2008, album “Wat als”) Een sportpaleis helemaal stil krijgen als debutante, faut le faire dachten we in 2008 toen we in de Antwerpse megazaal kennismaakten met Hannelore Bedert. Sindsdien zijn we geen meter van haar muzikaal pad afgeweken. Met haar laatste “Iets dan niet komt” toert ze momenteel langs Vlaamse podia. Boeken die handel!

No comments: