Sunday, July 27, 2014

Stukjes Boomtown Kouter/Gentse Feesten 22+25/07/14

Dinsdagavond vielen we pas in te midden van afsluiters 65daysofstatic (kortweg 65dos). De groep afkomstig uit het Britse Sheffield had, ondanks bescheiden naambekendheid, toch aardig wat publiek weten te verzamelen op de Gentse Kouter, al leek het luisterende deel zich voornamelijk voor de PA toren te bevinden. Daarachter gingen de louter instrumentale songs die zich niet laten vangen in de conventie van ‘strofe-refrein-strofe’ maar de experimentele grens tussen elektronica en (bij momenten potige) rock opzoeken jammer genoeg toch wat verloren. Gelukkig niet bij ons want zowel “Unmake the wild light” als “Tapei” (beiden van hun laatste plaat) vonden we qua sfeeropbouw en geluid erg overweldigend klinken. Ze effenden het pad naar bekender en ook ouder werk van de groep: een fel “Retreat! Retreat!” en het van een schitterend pianomotiefje voorzien “Radio Protector”. Niet als de hapklare en erg lekker Boomtown-burger maar toch een schoteltje om u eens te laten opdienen deze 65dos!
Op vrijdag bevonden we ons bij de vroege vogels om voor de tweede dag op rij, na hun beurt bij ‘Jonge Wolven’ (zie ook vorige blogpost), het Gentse Gilman aan het werk te zien. De groep kon opnieuw rekenen op supporters uit eigen kennissenkring maar liet gelukkig niet na ook de rest van het al aardig binnenstromende publiek te charmeren. Het knap met strijkers en blazers verrijkte songmateriaal lokte bij ons een ‘indie-goes-classic’ gevoel op. Geholpen door een goede geluidsmix vielen alle elementen van Gilman op Boomtown dan ook beter op hun plaats dan daags voordien. Hopelijk weten ze alsnog een bandje met deze opnames op de jurytafel van Jonge Wolven te smokkelen.
Het Antwerpse The Go Find tot slot beet op het hoofdpodium vrijdag de spits af. De groep rond Dieter Sermeus zagen we op het jongste GLIMPS-showcase festival nog aan het werk en daar waren we zeer aangenaam verrast. Op Boomtown keek de groep echter een bijna leeg plein in de ogen wat het voor de groep er natuurlijk niet makkelijker op maakte om zieltjes bij te winnen. Een heerlijk zonnetje dat van achter het podium de Kouter in perfecte terrasomstandigheden wikkelde dreef de aanwezigen dan ook slechts met mondjesmaat tot aan het podium voor de wat dromerige en melancholische klanken van The Go Find. Ondanks een verzorgd concert en een Sermeus die er duidelijk zin in had zal het nieuwe album “Brand new love” op die manier weinig extra aandacht hebben gewekt, ook al speelde de groep zich aan het eind nog in de kijker met de (voor ons) ‘Meest onverwachte cover ooit’ m.n. “I want to know what love is” van het Amerikaanse Foreigner. “Tegen al dat geweld!” riep Sermeus. Hij had net voor hun aantreden op de Kouter wellicht nog de hoofdpunten van het avondjournaal gezien…

No comments: