Sunday, December 26, 2021

Ons CST ’21! (Covid Safe Twintig-21)

We deelden het afgelopen jaar met z’n allen wellicht lang hetzelfde gevoel – terug willen uitbreken – maar eens het zover was duwde dat dekselse virus ons véél sneller dan we hadden gewild terug ons kot in, gevaccineerd of niet. Daarmee willen we hier geen statement maken tégen de eerste optie (integendeel) maar dat Rijk der Vrijheid was helaas toch maar een ministaat. Vanzelfsprekend genoten we met volle teugen van Blackwave (Werchter Parklife), Balthazar (Crammerock), The Calicos (N9) en de knappe dubbelaffiche Dewolff en The Sore Losers (Wilde Westen) maar een representatief staal van een concertjaar kan dat niet genoemd worden, daarvoor was het aanbod onvoldoende en kleurde het te weinig internationaal.

Dus dan maar binnenskamers zo veel als mogelijk genoten, of onderweg zoals de titel van onze blogreeks aangaf waarmee we onze schrijfhonger wat hebben proberen te stillen. Bij gebrek aan concerten lieten we ons in afwachting van het heropenen van de zalen “cruisend” achter het stuur van onze vierwieler immers muzikaal verrassen door overwegend minder voor de hand liggende CD’s uit onze collectie, vaak ook van namen die ons mijmerend konden doen terugdenken aan betere concerttijden. In het geval van de Allman Brothers Band, The Dead Weather, Gene en King’s X leverde dat zelfs enkele leuke (her-)ontdekkingen op. Opvallend aan dat rijtje groepen: we zagen ze nooit live.

We hielden ons ook nuttig bezig met een op Twitter erg populaire tweewekelijkse hashtag en online poll die peilt naar 5 favoriete albums uit een willekeurig jaartal. Ook daarmee doken we andermaal onze collectie in maar evengoed leidde ons dat naar jaartallen waar we te weinig van in huis hebben en waar we streamend op ontdekking moesten gaan in een voor ons minder ontgonnen muziekjaar (vaak dichter in de buurt van ons geboortejaar). Dat leidde overigens naar werkelijk fantastisch werk van (om er maar enkele te noemen) Elton John, Robert Palmer, Bonnie Raitt, David Bowie, Rush, Jeff Beck en Aerosmith; stuk voor stuk albums waar we tot op vandaag nog onvoldoende tijd voor hadden genomen. Ja ja, we schamen ons diep.

U snapt het plaatje hier: voor ons stopt het eigenlijk nooit want dan was er in 2021 ook nog eens de constante stroom aan nieuwe releases. In dat ruime aanbod (streaming is een zegen) hielden we het afgelopen jaar met genoegdoening halt bij nieuw werk van The War On Drugs, My Morning Jacket, Meskerem Mees, Idles, Mogwai, Lukas Nelson & Promise of The Real, Sleaford Mods, Curtis Harding, Neal Francis, Bruno Mars in dat samenwerkingsverband met Anderson Paak (Silk Sonic), The Sore Losers, Jason Isbell & The 400 Unit, Strand of Oaks, Manic Street Preachers, Durand Jones & The Indications, St. Vincent, Balthazar, John Mayer, The Calicos, Jorja Smith, Paul Weller, Field Music, Imelda May, The Antlers, The Dead Daisies, Steve Lukather, Dewolff, Novastar, Villagers, The Weather Station, Steven Wilson, Celeste, Steve Earle, Billie Eilish en The Coral.

Maar de platen die er afgelopen jaar voor ons écht uitsprongen zijn deze 5:

1. Wolf Alice – Blue Weekend

2. Sam Fender – Seventeen going under

3. Dry Cleaning – New long leg

4. Inhaler – It won’t always be like this

5. Robert Plant & Alison Kraus – Raise the roof

En voor song van het jaar gaat onze trofee naar Sam Fender (“Seventeen going under”). De full band versie, een live clipje van eender waar op You Tube (dat publiek dat het nummer meeneemt!), akoestisch, in duetvorm, wie weet weldra breed georkestreerd of met fanfare, Fender verzekert ons keer op keer van een kippenvelmoment. De beloftevolle Brit bezingt in “Seventeen going under” het adolescentenleed waar hij zich heeft moeten doorheen worstelen en doet dat met het aura van de jonge Springsteen. En u weet waar die is terecht gekomen.

Met de cultuursector die letterlijk, maar naar ons gevoel ook figuurlijk het zwijgen werd opgelegd, eindigde het jaar voor ons in mineur. Niemand doet beter qua veilige protocollen en toch moet de boel dicht. Stilaan maakt dat van ons een ongeruste burger, iets waar we in 2022 sneller dan ons lief is terug van af willen.

No comments: